Ketose

Ketogenic Dieet

Hoe zie jij er liever uit? Abs on a skinny girl…. Wie kan deze zin afmaken? Spiermassa omhoog en lichaamsvet omlaag is een vaak gehoord doel. Voeding en training spelen daarbij een belangrijke rol.

Door middel van de juiste voeding kan je de juiste hormonen activeren of de-activeren waarmee jij je vetopslag op een natuurlijke wijze kan manipuleren. Denk aan het CKD dieet: Cyclic Ketogenic Dieet. Hier eet je door de week eiwitten en vetten en heb je 1 moment waarbij je ‘koolhydraten gaat laden’ binnen 24-36 uur.

Hierbij zijn er drie hormonen actief: insuline, groeihormoon en testosteron.

Insuline is het opslaghormoon en komt vrij bij het nuttigen van koolhydraten (ook bij het nuttigen van eiwitten maar minder). Insuline speelt een belangrijke rol bij spiergroei maar wordt een gevaar indien de waardes chronisch verhoogd zijn of er sprake is van het ‘jojo effect’ hier zorgt insuline ervoor dat het juist de vetverbranding tegen gaat en je meer op gaat slaan. Door timing, dus op de juiste momenten de juiste koolhydraten in te nemen kan je spiergroei juist stimuleren en dus je verbranding/vetverbranding omhoog kan gooien.

Door de week eet je eiwitten en vetten wat het groeihormoon stimuleert. Er wordt een anabole omgeving gecreëerd en zet het lichaam aan tot verbranding van opgeslagen vetten. Je beperkt in zekere zin je calorie inname wat een vorm van stress is voor je lichaam. Op het moment dat je in het weekend koolhydraten gaat eten ziet je lichaam dit ook als stress waardoor het groeihormoon mee zal stijgen samen met insuline waardoor er een positief effect ontstaat van het groeihormoon.

Testosteron is verantwoordelijk voor je gezondheid en spiergroei, dit wordt verhoogd door onder andere verzadigd vet. Door de week zit je vrij hoog in je vetten wat testosteron stimuleert.

Samenvattend: Door de week eet je met name eiwitten en vetten in het weekend kan je iets meer koolhydraten nuttigen (de hoeveelheid koolhydraten is per persoon verschillend. D.m.v. een huidplooimeting kom je erachter of jouw lichaam goed om kan gaan met koolhydraten) zo stimuleer je spiergroei, zal je meer vet verbranden en je lichaamssamenstelling zal veranderen.